www.laniusminor.cz

© 2016-2019 by Marie Jandová Created with Wix.com

Půlka pomeranče

 

 

Tenhle článek bude mít šťávu. Bude totiž o pomerančích. Že jsem vložila špatnou fotku? Kdepak. Jen čtěte.

Začneme u stromu. Botanikové ho bez špetky kreativity pojmenovali Citrus sinensis – za domovinu pomerančovníku se totiž považuje jižní Čína. Do Evropy a následně i do Ameriky byl v objevitelských časech dovezen činorodými Portugalci. Ti se museli cestou stavit na Předním Východě, protože arabské slovo burtuqali pojmenovává nejen Portugalsko, ale i pomeranče a jejich barvu. V arabštině ovšem existuje i slovo narandž. To by mohlo povídat své o tom, že putování jednoho změní. Cesta na západ totiž změnila narandž na oranž. Tím se mnohé vysvětluje. A co ten český pomeranč? Pomoranč? Pomme orange? Oranžové jablko! Jak prosté, Watsone!

Těch opravdových, zelených, červených a žlutých jablek sníme u nás v přepočtu na obyvatele přece jen o něco víc. Pomeranče jsou ovšem hned na druhém místě. Díky tomu máme zdravé cévy, necítíme únavu, nevypadávají a nešediví nám vlasy a netrpíme nespavostí, zácpou, celulitidou ani depresemi. Všechny tyto a ještě i jiné účinky se totiž pomerančům připisují, ať už je člověk jí, pije nebo čichá. Tak se mi zdá, že já jich asi pořád ještě nejím dost.

Když dávali ve školní jídelně k obědu pomeranče, poznalo se to už v šatnách. Ty žlutozelené nepoživatelné tenisáky z Kuby se válely všude. Dnes už o ně nezavadíte. V zimě bude váš pomeranč pravděpodobně z některé jihoamerické země, v létě dost dobře ze Španělska. Tyhle kousky si snadno zamilujete – teda Španělé je určitě v lásce mají. Jak jinak si vysvětlit jejich výraz mi media naranja – moje půlka pomeranče – pro drahou polovičku a spřízněnou duši?

Tu správnou druhou půlku není snadné najít, takže když se to povede, je dobré ji hýčkat a pečovat o ni. Třeba něčím dobrým na zub. Hned vám dám tip na jeden úžasný svěží koláč. Jestli jste ale během předchozího lingvisticko-nutričního úvodu snědli všechny pomeranče, orange i naranji, co jste doma měli, skočte si nejdřív pro nové, protože na tenhle recept jich budete potřebovat docela dost. Jo a nepodceňujte doporučení nechat přes noc odležet (koláč, ne pomeranče). Už vás nebudu dál napínat, tady je odkaz: http://katescuisine.cz/stavnaty-pomerancovy-kolac/.

Tak ať se povede a chutná všem pomerančovým půlkám!

  

  

 

 

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now