www.laniusminor.cz

© 2016-2019 by Marie Jandová Created with Wix.com

Že vegetariáni nejedí maso, je všeobecně známo. Stravovací zvyklosti veganů oproti tomu zůstávají pro mnoho lidí záhadou. Až takovou, že své pokusy přijít jí na kloub vzdávají a rezignovaně se ptají: A co teda jíš?

 

Odpovídat na tuto podprahovou provokaci brzy omrzí. Kreativně se s tím vypořádala veganka Linda: Pustila se do osvěty psaním blogu. A co teda jíš? je sbírkou receptů bez masa, živočišného mléka i tuku, vajec a medu, nikoliv však bez chuti. Fotografie osobitého stylu ukazují pokrmy tak lákavé, že nad nimi ukápne slina i skalním masožravcům. Neméně inspirativní jsou stránky jiné blogerky Veganotic. Stojí za vyzkoušení, ať už z přesvědčení, nebo jen ze zvědavosti. Jen pokud chcete novinku v rodinném jídelníčku servírovat mužům, radím vám, prezentujte ji jako normální jídlo a vyvarujte se podrobností ohledně použitých surovin. Většina chlapů zmínky o pohance, chia semínkách a datlové pastě špatně snáší, a pokud jim někdo někdy v návalu upřímnosti vyjevil, že tofu je sójový fermentát, těžko mohou přiznat, že jim chutná, a neztratit přitom tvář.

 

Jak skvělá umí veganská krmě být, můžete zjistit i bez experimentů ve vlastní kuchyni. Stačí s trochou štěstí natrefit na dobrou restauraci. Za sebe doporučuji Pastvu v Praze na Smíchově. Tip na ni mám od kolegyně Terky, která se veškerých živočišných produktů (nejen na talíři) vzdala již před několika lety a zaslouží si uznání, jak důsledně své přesvědčení žije a jak trpělivě snáší všechny hloupé dotazy, nelíčené údivy i laciné protiargumenty většinové karnivorní společnosti. Bez ztráty květinky ustojí i tak náročné situace, jako že si někdo k volnému stolu v její kanceláři přijde sníst kus mrtvého zvířete a na pár desítek minut zamoří vzduch pachem nerostlinného původu. Kdyby to z Palmovky na Anděl nebylo tak daleko, mohla by před takovými podlými útoky utíkat právě do Pastvy na něco dobrého z jejich poledního menu. Já si posledně dala lilkové závitky plněné uzeným tempehem ve famózní omáčce z drcených rajčat a se zeleninovým pyré a zapila to moštem z jablek a rakytníku. A taky jsem se jednou přejedla růžičkové kapusty v teplém salátku s hruškou, granátovým jablkem a balsamikem. A když jsem si tuhle objednala africkou burákovou polévku, zachutnala mi natolik, že jsem si ještě týž den našla na internetu recept a uvařila jí plný hrnec i k večeři. Tenhle jen lehce exotický eintopf je vhodnou krmí pro tyto postní a stále ještě chladné dny. Nechte si chutnat.

 

 

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now