www.laniusminor.cz

© 2016-2019 by Marie Jandová Created with Wix.com

Brdy, ty brďo!

Pozdní ráno pozdního léta. Slunce se v dobrém rozmaru převaluje po Brdech, o hřebeny si češe ofinku a bosýma nohama hopká z jednoho mechového ostrůvku na druhý. Dnes se teda neurousá, je sucho až hanba – a může si za to samo. Naštěstí pro nás tlumí jeho horkou krev vzrostlé stromy a lehký větřík, který si větve přihrávají mezi sebou. Máme ten les u Mníšku moc rádi pro jeho vzdušnost a rozmanitost. Kousek po pěšině, pak cik cak smrčinami, skrz tmavou houštinu na štěrkovou stezku a z ní přes kousek smíšeného lesa s břízkami a buky, podél oplocených malých smrčků zase dolů vzrostlým lesem. Rostou? No, jak se to vezme. Nás ale těší už jen to praskání pod nohama, šišky jako časované nálože, varovné pokřiky sojek a jim podobných hlídacích psů lesa, bzukot neviditelného hmyzu a vůně! Vůně rozpáleného lesa. Vzpomínka na prázdninové tábory a hry na četníky a lupiče (i když tehdy se tomu oficiálně říkalo na partyzány). Ta nasládlá vůně jehličí, kůry, pryskyřice, květů a plodů dělá jednomu moc dobře na těle a ještě lépe na duši. Tak se tak koupeme v té vonné sluneční lesní lázni, jen co noha nohu mine. Ostružiny ještě kynou, ale borůvky už jsou dávno upečené a vlastně i snědené, zbývá pár posledních sladkých kousků. Proutěný košík v ruce a nožík v kapse začínají lehce svrbět. Chvíli trvá, než rozpoznáme letošní kloboučnické trendy. V módě je výrazně světlejší odstín než v minulé sezóně a decentní velikost. Nejtěžší je najít ty první. Tak rostou? No, rostou, i když žádná sláva to není, přece jen to sucho (fotka je z úplně jiného roku a úplně jiného místa), ale na dvě hříbkové večeře to stačí. První příležitost vyzkoušet recept z nově zakoupené knihy. Vlastně se v něm počítá se žampiony, takže se můžete pustit do vaření, i když se zrovna nedostanete na houby. Nám moc chutnalo!

 

Houbové rizoto z ječných krup

 

1 lžíce rafinovaného olivového oleje

1 malá cibule, nakrájená nadrobno

15 hnědých žampionů, nakrájených na tenké plátky

225 g ječných krup

120 ml suchého bílého vína

1 litr kuřecího vývaru, horkého

115 g čerstvě nastrouhaného parmezánu

1 lžíce nadrobno nasekaných lístků čerstvé šalvěje

mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

Při nízké teplotě v hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejete olej. Přidáte cibuli a houby, které za pravidelného promíchávání smažíte asi 10 minut, dokud cibule nezměkne a houby nepustí šťávu.

Žár zesílíte na střední stupeň a do základu vmícháte kroupy. Po 1 minutě zalijete směs vínem a pokračujete v míchání asi 5 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Přidáte i naběračku vývaru, dále plynule mícháte, a jakmile se úplně vstřebá, přidáte další naběračku vývaru.

Takto pokračujete 25-30 minut. Nakonec do rizota pečlivě vmícháte parmezán a šalvěj a dochutíte ho solí a pepřem. Podává se ihned.

 

Zdroj: Wilson, Laura Agar: Zrno je grunt. Ikar 2016.

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now