www.laniusminor.cz

© 2016-2019 by Marie Jandová Created with Wix.com

Indický frgál

 

Independent film, impact factor, iritovaná fretka, fluorid jodný, interferon, infekční fotrovatění, Institut Français, ipse fecit, indický frgál – IF je zkratka pro spoustu pojmů, zkratka běžně užívaná, anebo zrovna vymyšlená. A taky je to monogram Ivety Fabešové a zároveň firemní jméno, pod kterým provozuje už tři pražské cukrárny-kavárny. Tu první otevřela v roce 2013 v Belgické, v dvouletých odstupech následovaly podniky na Tylově náměstí a nejnověji na Kampě. Původně amatérka předvádí cukrařinu, o které se většině ospalých českých cukráren může jen zdát.

 

Pro inspiraci si jezdí do Francie a francouzské esprit dýchá nejvíce z IF Café na Tyláku. Pokud si sem zajdete ve všední den na pozdní snídani, možná si budete moct vybrat, u kterého stolku si svůj quiche nebo croissant sníte. Ale odpoledne a o víkendu budete mít kliku, pokud si vůbec sednete. A to jsou tam místa pěkně nahusto, jaké v jedné kavárně v Remeši, kde číšník musí hostům odsunout stolek, aby se dostali k židličce, protože mezi dvěma sousedícími stoly by se neprotáhla ani ta nejvychrtlejší modelka, i když ta by se cukrárně obloukem vyhnula. Na rezervaci zapomeňte, chtějí se tu věnovat všem hostům, a proto si tu místo dopředu nezamluvíte. Takže nehovíte-li zrovna čekání u dveří a nechcete-li narážet zdviženým malíčkem do sousedů, popojděte o pár bloků dál do Belgické.

 

Na první dojem to možná není ideální prostředí. Restaurací a kaváren ve sklepních prostorách je po Praze trochu moc a místnostem bez oken se člověk přirozeně vyhýbá. Tady sice okna jsou, ale těmi se kdysi akorát tak sypalo uhlí, světlo ani výhled si od nich neslibujte. Hluboký sklep ovšem nabízí zejména v létě příjemný chládek. Interiér je vtipně kýčovitý, při první návštěvě vás udiví žárovky v bábovkových formách a nástěnné lampičky z čajového servisu, věšák z pozohýbaných vidliček, nebo stolek pro dva s deskou vyříznutou do tvaru šálku s ouškem. Komu se omrzí i prohlížení zazděných konviček, může sáhnout po knize z police, lemující celou jednu stěnu. Nejsou tu zdaleka jen ležáky na dekoraci, za mnohé tituly by se nemusela stydět ani knihovnička profesionálního intelektuála, natož amatérské cukrářky. Jenomže na četbu vůbec nedojde. Jednak proto, že sem jistě nepůjdete sami, hlavně ale proto, že to, co vám tady nabídnou, si nebudete chtít dávat do úst jen tak mimochodem mezi dvěma stránkami.  I tradiční věneček, štrůdl nebo makronka si vynutí plnou pozornost všech smyslů, což teprve pistáciový, mrkvový nebo míša dortík, čokoládová pěna, tartaletky, nebo exotické hapalo. Co kousek, to umělecké dílo. Zabořit do něj dezertní vidličku se může jevit jako barbarství, ale když už se vám seběhne v ústech tolik slin, že z vás pomalu ukapávají, budete raději za barbara než za oslintu. A hned po prvním soustu už vám bude jedno, že sedíte ve sklepě, stejně blahem přivřete oči a budete se soustředit jen na chuťové buňky, které vám budou jedna přes druhou jako splašené hlásit rozpoznané chutě. V žádném z dezertů, které jsem zatím ochutnala, nebyla ta chuť jen jedna, vždy to bylo široké spektrum hned několika odstínů sladké s lehounkým tónováním do ovocna.

 

Připravte se na to, že ten blažený zážitek z kvalitních surovin něco stojí. Dezerty samotné stojí bezmála stovku, káva nebo domácí limonáda dalších pár pětek. I to je důvod, proč pro mě návštěva cukrárny IF zůstane sváteční záležitostí. Vlastně je to tak dobře – dobrého pomálu. Určitě ale budu chtít brzy zajít na Kampu. IF ve Werichově vile má být trochu jiná, trochu méně francouzská, trochu více česká, a dokud panují příznivé teploty, stálo by za to využít piknikovou nabídku: v cukrárně si vyzvednout připravený košík a plácnout sebou na trávu v přilehlém parku. Indický frgál v košíku čekat nelze, ale jsem si jistá, že nikomu chybět nebude!

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now