top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

Hlubina temných strachů


Viděla jsem ho v Českém rozhlase, u Městského soudu ve Slezské i na právnické fakultě. Nedávno mi kolega, který na pražských právech studoval, barvitě líčil, jakou si vymysleli recesi: nastoupit, v posledním patře udělat stojku a dolů sjet hlavou dolů. Řeknu vám, nechtěla bych to zažít. Protože když jsem onehdy musela něco vyzvednout na soudě, raději jsem šlapala pět pater pěšky, než abych do něj nastoupila. Já VÍM, že kdybych náhodou nestihla v posledním patře vystoupit, že mě nahoře nerozmáčkne, VÍM, že se se mnou nepřeklopí. Jenomže se bojím příliš, než abych si to ověřila. Co kdyby přece jenom... Víte o čem mluvím?

Strach z pater nosteru můj život nijak zvlášť neomezuje, díky regulacím Evropské unie jich přece jen už moc nejezdí. Ne že bych se nebála ničeho jiného. Hýčkám si strachy vypěstované v dětství, bavím se strachy úsměvnými a peru se s těmi, které vůbec nejsou zábavné. A když na to přijde řeč, dokáže každý dle míry své otevřenosti přispět do diskuze některým ze svých strachů. A přesně taková je historie vzniku knížky Frana Krause: začal se vypisovat a vykreslovat ze svých vlastních iracionálních strachů, a pak mu lidi začali posílat příběhy svých běsů, fóbií a nočních můr a tahle sbírka zachycuje 101 z nich. Stojí za to.

Rozesmějí vás (a naučí dávat si pozor na jazyk před dětmi): "Taťka mi řekl, že děti se narodí, když tatínek maminku takovým zvláštním způsobem obejme. Pořádně obejme! Celé měsíce po tom jsem prchala před každým mužským objetím."

Nastaví zrcadlo: "Smrt je divadlo, našlapané všemi lidmi, které jste kdy potkali. Dívají se na reprízu celého vašeho života, při které se každá vaše myšlenka vypráví nahlas."

Zastaví vám dech: "Někdy běžím a běžím a jen tak tak stihnu vlak a zároveň se bojím, že jsem ho neměl stihnout, protože na příští stanici dojde k havárii."

Ponor je to opravdu hluboký. A komu by nestačil výběr v českém překladu, může v odhalování dalších strachů pokračovat na autorově facebooku: https://www.facebook.com/frankrausehome/.

(P.S. z 1.8.2016: Srdečné díky autorovi za tvítnutí mého článku: https://twitter.com/deepdarkfears/status/760170710715080704!)

Krause, Fran: Hlubina Temných strachů. Argo 2015. Překlad Richard Klíčník.

bottom of page