top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

Jak poštovní schránka u Kocourka ke štěstí přišla


Stěžuje si Vaše poštovní schránka na zaplevelení reklamními letáky? Trpí přemírou doručených faktur a naopak nedostatkem osobních vzkazů? Zapojte se do postcrossingu a potěšte ji i sebe!

Schránka u Kocourka by k tomu určitě měla co říct. Z reklamózy jsme ji vyléčili jednou hypoalergenní samolepkou, záchvaty fakturózy pomohlo eliminovat využití elektronické pošty, nicméně na dlouhodobé psychické potíže pramenící z pocitu existenciální prázdnoty byly příležitostné pohlednice od příbuzných a přátel, ba dokonce i nanejvýš hřejivé dopisy od rodičů krátké. Až jsem objevila Vanish! Vlastně, co to povídám! Vanish je taky skvělý, tím u nás kurýrujeme flekózu manželových svršků, ale schránku nám uzdravilo křížení pohlednic. Přála bych vám vidět ji, jak celá září a nadýmá se pýchou, když má někdy obzvlášť šťastný den a opatruje pro mě hned několik kousků, anebo když se může pochlubit něčím opravdu vzácným.

Nápad, který se zrodil před více než deseti lety v Portugalsku, je přitom docela prostý: Na stránkách projektu si zřídíte zdarma profil. Jakmile se rozhodnete poslat pohlednici, systém vám zobrazí něčí adresu. Příjemce váš pohled podle identifikačního čísla zaregistruje a v tu chvíli se vaše adresa odtajní někomu třetímu, kdo napíše vám. Více se o fungování a pravidlech můžete dočíst přímo na stránkách projektu www.postcrossing.com, pár základních informací v češtině najdete i na tuzemských stránkách.

Všichni obyvatelé Brna, Liberce, Kladna, Krnova a velké části Smíchova spojte se a předveďte nám názorně, kolik lidí z více než dvou stovek zemí posílání pohlednic propadlo! Pozdravy už v součtu 4,5 milionkrát oběhly zeměkouli! V některém z příštích příspěvků se s vámi ráda podělím o osobní postřehy z tohoto způsobu cestování kolem světa a prozradím vám, proč mě tak baví. Teď mě ale omluvte, jdu si vybrat schránku.

bottom of page