top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

Do školy v pyžamu


Když se dají do řeči lidé, kteří se vidí poprvé, dřív nebo později padne s velkou pravděpodobností otázka ohledně práce. Odpověď na ni může a nemusí vyvolat emoce. Některá povolání jsou zatížena snad přímo dědičnou vinou: zubař, revizor, fotbalový rozhodčí… Jako učitelka, navíc ještě učitelka němčiny, o tom vím své. Má odpověď nechávala v klidu jen velmi vyrovnané jedince, kteří odolali nutkavé potřebě blýsknout se svou znalostí, i kdyby to mělo být jen der, die, das, psí ocas. Vlastně nejčastěji mi buď bylo dáno seznámit se s němčináři, kteří kdy dotyčného učili a jejichž hodiny vzpomínky přetavily do podoby pobytu ve výcvikovém táboře pruské armády; anebo následoval postesk, kolik let se člověk ten jazyk učil a jak všechno zapomněl. Jakákoliv jiná odezva byla velmi osvěžující, ano, i přidrzlé Jak se ti to stalo?

Jako asistentka už city a rány nejitřím. Na němčinu jsem ale nezanevřela, denně ji používám. A radost z učení mi zůstala taky, jen si ji teď vychutnávám z druhé strany. Po krátkém flirtu s dvěma exotickými jazyky jsem se zakoukala do španělštiny. Dalo by se čekat, že na tento rozšířený jazyk se bude kurz hledat snadno. Jenomže když se člověk odpíchne od svých časových a finančních možností, nabídka se rázem povážlivě smrskne. A což teprve mimo Prahu!

Pokud tušíte, že jsem asi řešení našla, když o tom píšu, máte pravdu. Mám individuální lekce, probíhají u mě doma (v pyžamu ale přece jen nejsem), lektorka mi vychází vstříc ohledně termínů i náplně a to všechno za férovou cenu. Že se vám to nezdá? Je to tak. Trik je v tom, že potřebujete počítač a dobré připojení na internet: výuka totiž probíhá přes Skype. Váš učitel angličtiny tak může být třeba Čech žijící ve Skandinávii a vy sami můžete bydlet třeba na česko-polské hranici, ba i ten internet můžete mít od polského poskytovatele. Anebo si můžete naplánovat hodinu italštiny na čas, kdy vám jedno dítě spí a druhé je ještě ve školce. Takže pokud vás mrzí, že jste nějaký jazyk zapomněli, pokud vám vadí, že nějaký jazyk neumíte, výmluvou na nedostatečný čas a prostor už se neohánějte. Výuka online je in a vyhledávače vám nabídnou spoustu odkazů. Já osobně jsem spokojená v Langonu. (Pokud by vás tento způsob výuky zaujal a vaše volba padla právě na tuto jazykovku, můžete zmínit mé jméno a vysloužit mi tak lekci zdarma.) Tak co, jdete do toho?

Jo, a když už byla řeč o těch němčinářkách…: Inspektor navštíví hodinu němčiny. Mladá hezká učitelka v minisukni píše na tabuli věty k překladu. Pepíčkovi nechá přeložit větu, kterou právě napsala na spodní část tabule. Pepíček překládá: "Páni, to je ale krásná prdelka." Paní učitelka se rozčílí, a pošle Pepíčka na chodbu. Ten se na odchodu otočí k inspektorovi: "Když to nevíte, tak alespoň tak blbě nenapovídejte."

bottom of page