top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

Na Skleněné louce


Veveří, Žerotínovo náměstí, Kounicova… nechávám se mapou vést druhým největším městem republiky, tak příjemně malým. Krámku s hadříky ještě odolám, vábení sousedního antikvariátu už nikoliv. Očima se vpíjím do titulů, potvrzujících slova antikvářova adresovaná zákazníkovi za mými zády: My tu jiné než dobré knihy nemáme. Svrbí mě prsty a navzdory stop stavu na tištěnou literaturu v naší domácnosti si jednu dobrou knihu odnáším. Do cíle mi zbývá pár kroků. Vcházím do Skleněné louky.

Z brněnského činžáku vytvořili jeho restituenti prostor pro alternativní kulturu. Někdo zamíří do sklepa za hlučnější hudbou, jiný rovnou z ulice vklouzne mezi knihy a další vystoupají až na půdu do galerie. Název domu byl inspirován sbírkou Antonína Konečného. V době, kdy já jsem se učila chodit, on už psal verše, kradl auta a žil motto své knihy: Život je pestrý a barevný jako rozkvetlá louka a křehký jako sklo. Rozkvetlá je i pavlač v druhém patře. Už už si sedám ke stolečku, nebýt zafoukání přece jen poněkud chladného větru. Vcházím tedy dovnitř a ocitám se v bezčasí.

Té literární čajovně se říká Skleněnka. Kdo nikdy nedržel mezi prsty skleněnou kuličku a neviděl svět skrz ni, těžko si představí, jak příjemně jiná můžou některá místa být. Skleněnka taková je. Nechám si doporučit čaj, a zatímco čajovník Honza hřeje vodu, prohlížím si vystavené konvičky. Všimne si mého zájmu, upozorní na přítomnost velmi žádaných a věčně nedostatkových kousků od Petra Nováka a po chvilce povídání o čajovém nádobí sahá do svého baťůžku a vytahuje svou vlastní pečlivě zabalenou porcelánovou konvičku. Leccos už spolu prožili, to je vidět, na konvičce o něco víc než na čajovníkovi. Je ale nejlepší, jakou kdy měl, a vůbec necmrndá, což se na konvičkách cení ze všeho nejvíc. Srdečnou nabídku k jejímu zapůjčení nelze odmítnout. A pak už nerušeně upíjím wulong, učítám dobrou knihu a užívám krásnou pohodu.

O pár hodin později mě z jiné dimenze Skleněné louky vcucne zpátky svět se svým ruchem. Jen nová miska a čaj v tašce ujišťují, že se mi to snové odpoledne nezdálo.

bottom of page