top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk a Miroň

Lážo plážo


Krásné slunečné babí léto ze dne na den sbalilo kufry a zachmuřenému nebi zůstaly jen oči pro pláč. V těchto dnech, nevlídných tak, že by kočku nevyhnal, se vás chystám vytáhnout na pár výletů do jednoho velmi přívětivého koutku země. Thassos, nejsevernější řecký ostrov, je okouzlující ve své rozmanitosti: na své si přijdou milovníci přírody, intelektuálové se zálibou v historii, kavárenští povaleči, závisláci na adrenalinu i duše romantické. Vítejte!

První výlet pojmeme ležérně. Do Řecka se přece jezdí k móři, no né? No jasně že jo. Na konci září je krásně vyhřáté, některé dny dokonce teplejší než vzduch. Leč ani ti, kterým se zdá na koupání přece jen už trochu chladno, nebudou zklamaní. Zavedu vás na tři vybrané pláže a slibuji, že ani na jedné se nebudete nudit. (Pro obrazový materiál srolujte na konec článku. Fotky zvětšíte kliknutím na galerii.)

Začneme tou největší dírou. Trypiti, Děravá pláž, vděčí za své jméno průrvě ve skále. Můžete jí proplavat nebo proplout, obkroužit útes a cestou zpátky na pevninu se pozdravit s obladami, očnatci, pyskouny, kněžíky a ježovkami. Anebo můžete vyrazit po břehu, nejlíp naboso, na rybičky se podívat s vodou po kotníky, a pak si na krásné dlouhé pláži vyhlédnout lehátko, na kterém se vám bude hezky podřimovat. Zatoužíte-li po osvěžení, stačí si jen vybrat směr, kterým se za ním vydáte: na jednu stranu moře, na druhou plážový bar, přičemž s každým dalším ochutnaným koktejlem se bude směrovka víc a více vychylovat k němu. Na vině bude možná jogurtové smoothie s broskví a zázvorem, ale spíš asi margarita s bazalkou a limetkou, nebo smršť okurky, melounu a fenyklu s medem a solí – a trochou ginu a vodky. Když si je navíc dáte ve večerní šťastné hodince, budete z toho fakt happy.

Z Trypiti na dohled leží Limenaria, druhé největší letovisko ostrova. Tady to žije. I když v případě budovy na kopci je příhodnější použít minulý čas. Na zámečku to žilo v době, kdy byl sídlem metalurgické společnosti, tj. na samém počátku 20. století. Dnes je už půl století opuštěný, chátrá a sám se sebou si neví rady. To doly, tavné pece, továrny a dopravníky v bezprostředním okolí vzdor značnému ohlodání zubem času sebevědomě vystavují své objekty jako prý jednu z nejvýznamnějších industriálních památek Středomoří. Žádné komentované prohlídky tady ale nečekejte, prostě si to tu jen tak dle libosti na vlastní pěst prolezte a prošťárejte. Cesta vede dolů k moři na pláž Metalia, jednu z nejoblíbenějších na ostrově, a pak znovu nahoru na protější kopec k často fotografovanému kruhu z velkých mramorových desek se symboly zvěrokruhu, vytvořeného před pár lety z iniciativy nějakých německých studentů. Nejlíp ale uděláte, když se tu posadíte na lavičku a vpijete do sebe výhled na zálivy v členitém pobřeží ostrova a na majestátní – a každý den trochu jinou – horu Athos na blízké pevnině.

Třetí pláží našeho trojlístku z thassoského plážového památníčku je Giola – která vlastně ani pláží není. Možná vám bude někdo tvrdit, že se k ní dá dostat na motorce nebo autem, ale to, že je na smlouvě z autopůjčovny rukou červeně s vykřičníkem a podtrženě dopsáno NO GIOLA, má své opodstatnění. Já zavírala oči i na čtyřkolce (mohla jsem si to dovolit, neřídila jsem) a neslezla jsem z ní jen proto, že to za jízdy není až tak snadné. A pak, ono to je pěšky přece jen kus a za horkého slunečného dne pocitově kusy dva. Odměnou je pohled do Diova oka, jak se zdejší přírodní laguně říká. Skvělé místo pro ty, kdo se rádi placatí na kamenech nebo skáčou placáky do vody. Terasovité uspořádání skály dává na výběr, zda hupsnout z metru, tří, nebo deseti. Počkat, ještě neskákejte! Nejdřív si k výstupu z divokého bazénku položte ručník, nechcete se přece odřít o ostré kameny. Já zůstávám mezi diváky, nicméně z nejmenovaného blízkého zdroje získávám informaci, že při plavání v Giole si člověk připadá, jako by plaval v šálku kávy. Spadla lžička do kafíčka, udělala žbluňk!

Je mnoho dalších pláží na ostrově Thassos, oblázkové, písečné, mramorově bělostně… Při jedné z relaxačních technik si má člověk představit, že leží na břehu moře ve stínu palmy, ovívá ho příjemná bríza a on usrkává dobře vychlazený nápoj a má krásně čistou hlavu. Tak přesně na takové bonusové pláži náš výlet zakončíme. Marley´s leží přímo u silnice, nemusíte se ale bát, že by vás auta jakkoliv rušila. Jednak jich tudy nejezdí tolik, a pak, barman z plážového lounge baru bude hrát tak parádně poslouchatelnou hudbu, že vás během minutky ukolébá do stavu těžké pohody. Vaše víčka jsou těžká. Vaše hlava je lehká. Je vám krásně!

bottom of page