top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

O dracích a lidech


Drobné prstíky ulepené od kanagomu se pachtí s hedvábným papírem a špejlemi a po hodinách soustředěné práce si domů odnášejí svého draka. Jenže stačí jedna výprava na pole a domů se vrátí s doživotní frustrací, vyvolanou tím, že:

  • Drak namísto vztlakových sil sveřepě demonstruje síly gravitační;

  • Drak sice vzlétne, nemá ale dostatečnou fyzickou, psychickou ani morální odolnost vůči momentálnímu větru, takže si charakteristiku čtyřky Beafortovy stupnice pro mírný vítr můžete aktualizovat na zdvihá prach a útržky papíru a láme draky;

  • Drak samou radostí z dlouhatánského provázku začne zkoušet různé uzly z příručky pro skauty, určitě se pochlubí dračí smyčkou a zkracovačkou, možná přidá k lepšímu i zcela nový šmodrchanec, spolehlivě nerozšmodrchatelný;

  • Drak je povahy svobodomyslné a nespoutaně se bez slůvka rozloučení vydá svou vlastní cestou.

Přitom pouštění draků je už pár tisíc let myšleno mimo jiné jako zábava! Takže: Jak na to?

Co všechno je drak

Nejste-li extrémně šikovní kutilové, ješitnost stranou – draka si prostě kupte. Nemusí to být nutně vysmátý klaun diamantového tvaru, zabodovat můžete i deltou, padáčkem, krabicí, modelem s ocáskem, třemi, deseti, nebo vůbec žádným, s řízením na jeden provázek nebo na víc… Nechte si od prodejce doporučit vhodný typ i podle toho, jaké kejkle chcete s tím svým dráčkem vyvádět a jakou náladu má zrovna vaše peněženka.

Kdy draka vypustit

Pro pouštění draků stejně jako pro vyplutí na plachetnici platí: žádný vítr – špatný vítr. Ovšem se silným vichrem taky nemáte vyhráno. Podzim vlastně vůbec není tou nejvhodnější dobou, takže pokud nelpíte na tradici, můžete kulisu strnišť a padajícího listí vyměnit za tapetu voňavých luk a rozkvetlých stromů. Ať už v říjnu, nebo v dubnu, nepodceňte vhodné oblečení. Je dokázáno, že čepice a rukavice zvyšují požitek z této zábavy až čtyřnásobně!

Kde s drakem létat

Louka je určitě lepší než pole, i když louka těsně sousedící se sportovním letištěm, kde se mezi draky proplétají přistávající větroně, taky asi není úplně košer. Nicméně požadavek z obalu draka vypouštět ho ve vzdálenosti minimálně 8 km od letiště je přece jen přehnaný. Určitě ale doporučuji na zvoleném místě v okruhu několika set metrů přestříhat dráty vysokého napětí a pokácet vzrostlé stromy – vyznačují se totiž jistou, dosud neprozkoumanou, formou magnetismu. V případě, že na vybrané a s velkou pravděpodobností spíše odlehlé místo pojedete autem, zvažte pečlivě, kde zaparkujete. Ano, i tato okolnost a reakce domorodců mohou jinak zcela pozitivní událost nečekaně přepolarizovat.

S kým na drakiádu

Proč je pouštění draků v představách mnoha lidí zábavou pro děti, to nevím, ale že to dá zabrat i dospělým, to vím. Čím víc vás proto vyrazí, tím líp. Každá ruka dobrá. A krom toho: sdílená radost, dvojnásobná radost. Jen Afghánce a Japonce bych do party nebrala. To není projev rasismu, nýbrž uznání jejich mistrovství. Dokážou dostat do vzduchu třímetrové draky a při závodech se snaží přetnout a shodit draka soupeře. Kdo jste četli nebo viděli Lovce draků Khaleda Hosseiniho, víte, co mám na mysli. Ideální je mít spoustu hravých příbuzných!

Tak co, pomohlo? Nebo vám předchozí odstavce přijdou na draka? Za to ale draci nemůžou! Výraz na draka totiž nesouvisí s drakem (slovem řeckého původu), ale s dreckem (slovem německého původu). Stejně jako pendrek (doslova medvědí lejno). Ne vždy se hodí ulevit si jadrně, že je něco na h…. - pro tyto případy se jeví být na draka uspokojivou alternativou.

Nebude-li počasí o prvním listopadovém víkendu na draka, najdete nás i našeho draka na Dívčích Hradech. Přidáte se? Vždyť víte: čím víc nás vyrazí, tím líp!

bottom of page