top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

Feliti kastruje


Byla jedna kočka a byl jeden kocour a ta kočka a ten kocour bydleli u jednoho domku a v tom domku bydlel pán, co té kočce a tomu kocourovi sice říkal ty potvoro, ale to jim jen svojsky projevoval svou náklonnost. Jedné noci, když ten pán v tom domku spal, si ten kocour u toho domku namňouknul tu kočku, a pak už nebyla jedna kočka a jeden kocour, ale jedna kočka, jeden kocour a sedm koťat. A teď babo raď, co dál, aby příběh, který začal jako pohádka, vedl ke šťastnému konci a nezvrhnul se v horor, kdy těch sedm mladých kočiček trochu povyroste a ten kocour u toho domku si je jedné noci všechny namňoukne, a pak už nebude jeden kocour a jedna kočka a sedm koťat, ale jeden kocour, osm koček a …

Ztratit se v kočičích počtech je děsivě snadné. A navzdory Murphyho zákonu psychické zábrany (Utopit koťata dokáže jen veterán z Vietnamu.) a Gloomovu dodatku (Žádný veterán z Vietnamu ve vašem okolí nebydlí.), způsoby, jak se v těch počtech neztratit, bývají často taky děsivé. Přitom existuje řešení ku prospěchu všech – kočky, kocoura i pána z toho domku a navrch taky sousedů a zpěvného ptactva. Mám na mysli kastraci.

Nebudu vypisovat argumenty pro, ani vyvracet mýty, informace jsou dohledatelné na internetu třeba zde. Chci ale napsat o jedné konkrétní organizaci, která se této problematice systematicky věnuje a pro toho pána z prvního odstavce i jeho sousedy byla tou babou, co poradila: Feliti kastruje. Je to dobrovolnický projekt, díky kterému bylo od roku 2016, kdy vznikl, vykastrováno už více než 1700 koček. (Komu to nepřijde zas až tolik, ať si to vynásobí třemi roky, výsledek pak třemi říjemi a to číslo pak řekněme třemi koťaty.)

Časově nejnáročnější může být přesvědčit majitele koček o potřebě kastrací. Další postup je podrobně popsán na stránkách projektu: žadatel vyplní formulář, odvypráví příběh a vybere si ze seznamu spolupracujícího veterináře. Během pár dnů přijde odpověď, v případě souhlasu s příspěvkem, případně plnou úhradou, má žadatel měsíc na domluvu s veterinářem a provedení zákroku. Bezprostředně po něm si majitel kočku odveze domů a poskytne jí na pár dní zázemí a péči. Mailem nahlásí úspěšnou akci, připojí fotky a Feliti uhradí panu doktorovi jeho fakturu. Na jednu žádost je možné získat příspěvek nanejvýš na dvě kastrace, je ale možné podat později další žádost.

My jsme se na Feliti z pozice sousedů obrátili už dvakrát. V předvečer prvního domluveného termínu nalákal soused dvě (v mezičase už odrostlá) koťata na kus žvance. V den D jsme pak všichni nasedli do auta a někteří míň, někteří víc vyděšení jeli k veterináři. Ty víc vyděšené pan doktor uspal, ti míň vyděšení si zašli do města na kafe. Pak se zase všichni naložili do auta a někteří míň, někteří víc bdělí jeli zpátky domů. Po dvoudenní rekonvalescenci pod střechou se obě zvířátka vrátila ven do smečky. To celé jsme se pak pokusili ještě jednou zopakovat, jen výsledek se lišil: jedna kočka dostala místo anestezie antibiotika na zánět a druhé zvířátko se na veterině proměnilo z nevykastrované kočky ve vykastrovaného kocoura. I tak jsme měli radost, protože o tři starosti míň. Vlastně o šest: jedno kotě se bohužel ztratilo (jestli chcete znát můj názor, tak za vším hledejte kunu) a pro dvě koťata se podařilo najít nový domov v sousední obci. Tak ještě to churavé kotě a pak hlavně ta kočka, co měla všechna ta koťata na svědomí a co se nechce nechat chytit, potvora! Držte nám palce.

V románských jazycích má sloveso castrar/castrare druhotný význam oslabit, umenšit. Kastrace neoslabuje kočky samotné, umenšuje ale jejich počet. To je rozumné, potřebné a dobré. Pokud to vidíte podobně a máte taky nějakou kočku a kocoura, co si ji namňouknul, anebo souseda s kočkou klidně bez kocoura, třeba vám tyhle řádky pomůžou situaci řešit. A jestli máte tu kliku, že se ve vašem okolí kočky netoulají a nemnoží, zkuste si to štěstí nacenit a ekvivalent pak poslat na účet projektu. Pokud to stihnete v červnu 2019, zvýšíte šance Feliti na získání padesátitisícového daru od ČSOB – více zde. Anebo vás nějaký jiný projekt zaujal víc? V pořádku, jděte do toho! Respekt si zaslouží každý, kdo se nezištně dělí s druhými.

bottom of page