top of page
  • Text: ťuhýk - Foto: ťuhýk

Milostný dopis


Další máj lásky čas v tahu, inkoust na posledním milostném listu dávno vybledl a papír zprůsvitněl, roztoužená srdce aby vzala zavděk vyznáním krátkou textovou zprávou, vždyť kdo by dnes ještě psal milostné dopisy. Anebo si ho prostě koupí, dokonce Milostný dopis s velkým M, stačí vyskládat na pult něco málo přes stovku, taková láce, uznejte! Z vlastní zkušenosti vám povím, že je to jedna z nejlepších investic, zvlášť pokud máte rádi hry.

Pokud totiž máte rádi hry, určitě si je rádi berete i na cesty. Deskové hry vyřadí z boje o místo v zavazadle rozměr krabice, ledaže byste jednotlivé komponenty přeskládali do menších pytlíčků a doufali, že vše dovezete zpátky bez ztráty květinky, kostky a kvádříku. Tato starost odpadá, sáhnete-li po kartách. Jenomže co když vás, jako mě, mariáš ani kanasta moc nebere a na jiné karetní hry jako třeba Bang! nemáte dost spoluhráčů? Jak říkám: Kupte si Milostný dopis!

Ten si totiž s pouhými 16 hracími kartami nárokuje naprosté minimum místa, krabička o rozměrech 6,5 x 9 cm se vejde do každého baťůžku a snadno ji strčíte do kapsy. My ji s oblibou vozíme na výlety a taháme po restauracích a kavárnách, protože náročná na místo není ani během hraní a umí zkrátit nepříjemné čekání na objednané jídlo, stejně jako prodloužit příjemné popíjení kávy.

Je totiž svižná a zároveň přizpůsobivá, co se týče herního času. Hraje se na počet vítězných partií, které jsou velmi rychlé a mezi kterými není problém hru přerušit. Můžete si strategicky zapřemýšlet i vypočítavě zariskovat, díky dobře vyváženému prvku náhody je ale hra spravedlivá a shovívavá i k těm, kdo jinak vždycky prohrávají.

Cílem hry je doručit dopis princezně Anette, být rychlejší než spoluhráči a spolehnout se na správné prostředníky. Ve hře je kromě samotné princezny za osm bodů ještě sedm dalších postav se sestupnou bodovou hodnotou: hraběnka a král jsou v balíčku karet jen jednou, princ, komorná, baron a kněz mají po dvou kartách a na strážné narazíte pětkrát. V ruce ale máte vždy jen jednu kartu, na tahu jednu novou snímáte a jednu odehrajete. Vyložením karty na stůl aktivujete její služby: např. král vám umožní vyměnit si kartu v ruce s jiným hráčem, baron vás nechá s trochou risku porovnat karty v ruce s jiným spoluhráčem a komorná vám zajistí ochranu do příštího tahu. Pravidla nejsou nijak složitá, jakmile si je jednou projdete, při hraní už je nepotřebujete, protože efekt postav je přímo na kartách, příp. na přehledové kartičce. Autoři si dali záležet i na příběhu, který hru uvozuje, a na charakteristice jednotlivých postav.

A jestli někoho název hry inspiruje k napsání a doručení skutečného vyznání lásky, směle do toho! I když to vypadá, že se v dnešní dobá dá za peníze pořídit téměř cokoliv, třeba i milostný dopis, láska se přece jen koupit nedá. A kdo tvrdí, že ano, ten neví, co je láska.

Kanai, Seiji: MIlostný dopis. MINDOK 2012.

bottom of page